SNACKS 
weer even de focus op je persoonlijke ontwikkeling

 

 

 

De dag van de arbeid

Hoe voelen we ons op ons werk? | De cijfers

leestijd: 4 minuten

Auteur: Mirjam Wiersma. Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

 

De eerste mei, de Dag van de Arbeid, is voor een groot deel van de wereld een vrije dag, maar voor ons niet.  In sommige verzorgingshuizen schijnt men de Internationale nog te zingen. In mijn hele werkende bestaan heb ik die nog nooit gehoord. Eigenlijk heb ik helemaal nooit iets van een viering van deze Dag van de Arbeid gemerkt.

Zingen, een vrije dag of een feestelijk gevoel is dus niet waar ik gelijk aan denk. Daarom richt ik me op de werkdag. Ter ere van De dag van de Arbeid ga ik eens kijken hoe we ons voelen in ons werk. In de onderstaande infographic zie je de onderzoekscijfers.  

 

Deze infographic delen? Leuk! Plaats wel even een linkje naar helemaaljij.nl.

Te druk? 

workshop met 10 workchangers

Werkdruk wordt door 58% als belangrijke stressfactor genoemd, 33% vindt zijn of haar werkdruk over het algemeen te hoog (onderzoek onder 1073 werkende Nederlanders).  We pakken s’ochtends als eerste onze smartphone en blijven de hele dag – en niet zelden ook de avond en het weekend – aan staan. Er is meer informatie beschikbaar dan ooit; we voelen ons vaak overweldigd. In deze workshop te druk? krijg je 10 concrete workchangers: dresseer je drukte en boost je productiviteit!  

 

Onderzoek over hoe we ons voelen op ons werk 

Een wereldwijd onderzoek (1) onder 2500 mensen toont aan dat 19% bijna elke dag een slechte werkdag heeft.

Een grotere groep, 1 op de 3 heet juist bijna iedere dag een goede werkdag.

 

Waar werken we het liefste?

Je kunt volgens dit onderzoek het beste in de publieke sector werken: 35% van de deelnemers die in deze sector werken geven aan bijna elke werkdag als een goede te ervaren, in de private sector is dat 29%.

Qua organisatie grootte die het meest gelukkig maakt, kiezen de deelnemers in dit onderzoek voor een grootte van 1 tot 10 werknemers.  

 

Topfactor die ons gelukkig maakt

De factor die bovenaan staat als de deelnemers gevraagd wordt wat hen op hun werk echt gelukkig maakt verschilt per land. Werk doen waar je trots op bent of werk dat zinvol is worden als topfactoren genoemd.

En ook plezier hebben met collega’s en de vrijheid om je werk op jouw manier te doen zijn factoren die gelukkig maken.

Voor Nederland is de hoogst rankende factor taken verrichten waar je plezier in hebt. 

 

Je leeg voelen & stress

Werk maakt niet altijd en niet automatisch gelukkig. Uit Nederlands onderzoek van het CBS (2) blijkt dat 30% van de werknemers zich enkele keren per maand of vaker leeg voelen. Voor zelfstandig ondernemers is dit percentage 20%. 

Uit een ander onderzoek onder 1073 Nederlandse werkenden (3) blijkt dat 87% wel eens enige vorm van stress ervaart op het werk.

Het doel is overigens niet per se om alle stress te vermijden: stress kan ook een aanjager zijn voor mooie prestaties. Om het gezond en comfortabel te houden, is het wel nodig dat na de stress hersteltijd is en die is er vaak niet. 

16% van de werkenden heeft wel eens ontslag genomen vanwege stress; in die situatie kunnen we stress wel aanmerken als een probleem. 

De top 5 factoren die stress geven zijn aldus dit onderzoek:

  1. Hoge werkdruk
  2. Hoge verwachtingen die mensen zichzelf op leggen
  3. Te weinig ondersteuning van collega’s/management
  4. Werk/privé onvoldoende in balans
  5. Hoge verwachtingen van mijn collega’s/leidinggevend 

De Dag van de Arbeid als ijkpunt? 

Geen vrij dus op de Dag van de Arbeid en ook gezamenlijk zingen doen we niet meer. Misschien is het wel een mooie dag om voor jezelf te ijken bij welke groep jij hoort? De groep die bijna nooit een goede dag op het werk heeft, of juist de groep die bijna altijd een goede werkdag heeft?

Reflecteren, even kijken hoe het ervoor staat: het is moeilijk om daar tijd voor te vinden. Je kunt van de Dag van de Arbeid hét moment maken om de drukte even te laten voor wat ‘ie is. En even stil te staan bij de vraag hoe blij je bent met je werk. 

 

Meer snacks?  

Schrijf je in voor snacks en je krijgt het gratis mini e-book “Hoe krijg je iets van een ander gedaan” kado!

Snacks zijn korte oefeningen of inzichten voor focus op jouw persoonlijke ontwikkeling. Mis ze niet!

Te druk? 10 workchangers

workshop