SNACKS
weer even de focus op je persoonlijke ontwikkeling
Goede voornemens: zó lukken ze wel [2 tips]
leestijd: 5 minuten
Auteur: Mirjam Wiersma. Spreker, trainer, eigenaar Helemaal Jij
Productiever en bevlogen werken? Mirjam testte 1 jaar adviezen uit onderzoek en bestsellers.
Wat werkt echt? Je leest het in haar boek
Elke werkdag een topdag
Hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemens wel uitvoert? Gezien de overweldigende hoeveelheid voornemens die we met zijn allen ieder jaar weer maken een belangrijke vraag. Laten we eens kijken wat onderzoek ons leert over goede voornemens.
Goede voornemens maken is populair
Goede voornemens: ongeveer de helft van de Nederlanders gelooft er in. Grappig genoeg is er een groter deel die ze daadwerkelijk maakt, namelijk 56%. Er zijn dus mensen die het nut betwijfelen, maar ze toch maken. Ander onderzoek toont ook aan dat het met die goede voornemens toch allemaal wat minder rationeel werkt dan je zou denken.
Veel goede voornemens mislukken
Het slagingspercentage van goede voornemens is bedroevend laag: vijf op de zes mislukken. De reden? We overschatten onze eigen invloed; we kijken er niet reëel tegen aan.
Meer uit je werkdag te halen
Meer sporten is iets wat we ons vaak voornemen en ook op werkvlak maken we vaak goede voornemens. Waarom zou je dat doen? Je leest het hieronder samen met twee tips over hoe je je goede voornemens wel omzet in blijvende verandering.
Goede voornemens op werk vlak
We willen graag zaken op ons werk veranderen. Zo hadden Nederlanders voor 2019 als voornemen:
>> 39% wilde minder stress ervaren
>> 18% wilde minder gebruik maken van de telefoon en/of computer
Je minder druk maken koos maar liefst 80% van de Nederlanders als goed voornemen voor 2019: we willen meer rust in ons leven.
Een jaar lang geëxperimenteerd
Ook ik wilde mijn werkdag als trainer en spreker aanpakken. Op een avond plofte ik moe op de bank en bedacht dat ik mijn werkdag weer niet met een goed gevoel had afgesloten, terwijl ik toch het leukste werk van de wereld heb. Als ik het ene project afrondde, bleef het andere liggen. Ik wilde hier iets aan doen, maar geloofde niet in het lukraak omarmen van één oplossing.
Elke werkdag een topdag
Ik besloot om te gaan onderzoeken welke technieken er allemaal zijn om je drukte de baas te worden. De beste technieken testte ik een jaar lang uit. Het resultaat van mijn onderzoek en eigen ervaringen beschreef ik in mijn boek ”Elke werkdag een topdag”. In dit boek vind je een 10 weken programma mét aandacht voor hoe je je voornemens omzet in een blijvende verandering.
Wat bracht dat jaar?
Langer werken levert meer op en acht uur slapen is het ideaal. Toch? Ik ontdekte dat langer werken je echter minder productief maakt en dat acht uur helemaal niet zo’n handige norm is. We doen vaak dingen omdat we ze altijd zo deden. Ik deed het een jaar lang eens allemaal anders.
Veel technieken pakten anders uit dan ik had verwacht. Een simpele techniek leverde mij een tijdsbesparing van 28 procent op, terwijl ik had verwacht dat deze mij tijd zou kosten. Ik heb ontdekt dat ik blinde vlekken had voor een hoop zaken die eigenlijk best makkelijk te verbeteren waren. En daar ben ik vast niet de enige in.
Blijvende verandering
Maar ook al kom je er door experimenteren achter wat beter kan, wat je gelukkiger maakt op je werk dan heb je nog niet meer dan een goed voornemen. Cruciaal voor blijvende verandering is dat je je verdiept in hoe je je voornemen denkt te gaan realiseren. We zagen al dat de overgrote meerderheid van goede voornemens niet uitgevoerd wordt.
Hoe zorg je dat dat jou niet overkomt? Ik heb twee tips voor je hoe jij je voornemen wel kunt realiseren:
1. Nudging
Vertrouw wat minder op je ratio en wat meer op het inrichten van je omgeving. Het aanpassen van je omgeving om het uitvoeren van een goed voornemen gemakkelijk(er) te maken heet nudging.
Gezonder eten wilde 61% van de mensen die goede voornemens maakten voor 2018. Een goed idee, dat geeft meer energie en dat is handig als je meer uit je werkdag wilt halen. Fruit gezellig uitstallen op een plek waar je vaak langsloopt en het makkelijk even meepakt helpt en is een vorm van nudging.
2. Routines
Zet dat wat je wilt doen om in een routine. Elke dag voordat ik mijn werkdag begin ga ik de eerste tien minuten mediteren, kan zo’n routine zijn. Voeg een vast tijdstip en een vaste dag, of dagen toe (in dit geval: werkdagen) om iets tot een routine te maken. Het kiezen van een vaste plek (een stoel in je kamer waarop je mediteert, of de trein als je iedere dag reist en je bijvoorbeeld je to do’s wilt bekijken) maakt het nog gemakkelijker om die routine uit te voeren.
Waarom routines zo goed werken? Dat heeft te maken met ons vermogen tot zelfcontrole. Dat vermogen kun je zien als een spier, je hebt mentale kracht nodig om die spier aan te spannen. Doe je dat vaak, dan raakt je kracht uitgeput. Met routines hoef je niet zoveel zelfcontrole in te zetten: de beslissing om te mediteren met tijdstip en plaats nam je immers al op een andere dag.
Je maakt het jezelf dus extra moeilijk als je iedere dag als een blank canvas ziet waarin je over elke invulling nog een beslissing gaat nemen. Je doet dan een groot beroep op je zelfcontrole.
Door routines aan je werkdag toe te voegen, hou je denkkracht over om hét verschil te maken op de taken die er voor jou echt toe doen.
Bonustip: ga niet voor de 100%
Wil je je voornemens echt realiseren? Geef jezelf dan wat ruimte. Want het gaat gebeuren dat je toch je email leest terwijl je die belangrijke taak zou afronden. Dat je toch je telefoon wordt ingezogen terwijl je dat niet wilde.
Als je hier niet van tevoren over na denkt is de kans groot dat het je helemaal ontmoedigt. Nou, als dit niet lukt, laat dan maar. Het “laat maar waaien effect”: voor je het weet zijn je voornemens helemaal uit beeld verdwenen.
Lukt het een keertje niet, bedenk dan dat dat wel normaal is. Ben blij met wat wel lukt en vooral: ga door. Focus dus niet op het 100% halen van je voornemens.
En waarom zou jij wat aan je werkdag willen veranderen?
Het is fijn als werk je een goed gevoel geeft. Een onderzoek van Effectory onder 600.000 Nederlandse medewerkers laat zien dat maar een kleine 40% zich bevlogen voelt. Dus we doen niet massaal wat we willen doen. En we hebben ook niet altijd een goede werkdag, een wereldwijd onderzoek toont aan dat 19% bijna elke dag een slechte werkdag heeft. Meer cijfers over hoe we ons voelen op ons werk lees je hier.
Dus het gaat niet zo top met onze werkdag, dat kan best beter. Neem nou bijvoorbeeld hard werken.
Er gaan steeds meer stemmen op die beweren dat hard werken cultureel bepaald is, zie bijvoorbeeld dit onderzoek. We vinden dat het zo hoort. Het past in ons beeld. Maar het is niet slim. Misschien denk je dat in die laatste uurtjes de productiviteit daalt, zodat je in totaal toch veel productiever bent. Dat wordt betwist.
”Sterker nog, elk uur dat je werkt na 40 uur per week maakt je minder effectief en productief. ” aldus Cristine Carter. En dit is nu eens zo’n voorbeeld van iets wat echt anders kan.
Dus kom op, schaar je bij de meerderheid die goede voornemens maken en ga dit jaar eens voor een optimalisatie van je werkdag. Besteed er wel even aandacht aan hoe je je voornemens omzet in blijvende veranderingen.
Te druk?
workshop met 10 workchangers
Werkdruk wordt door 58% als belangrijke stressfactor genoemd, 33% vindt zijn of haar werkdruk over het algemeen te hoog (onderzoek onder 1073 werkende Nederlanders). We pakken s’ochtends als eerste onze smartphone en blijven de hele dag – en niet zelden ook de avond en het weekend – aan staan. Er is meer informatie beschikbaar dan ooit; we voelen ons vaak overweldigd. In deze workshop te druk? krijg je 10 concrete workchangers: dresseer je drukte en boost je productiviteit!
Meer snacks?
Schrijf je in voor snacks en je krijgt het gratis mini e-book “Hoe krijg je iets van een ander gedaan” kado!
Snacks zijn korte oefeningen of inzichten voor focus op jouw persoonlijke ontwikkeling.
Bij elke snack kun je je heel eenvoudig weer afmelden.
Slimmer én bevlogen werken?
workshop Topdag
Slimmer én bevlogen werken?
workshop Topdag
Slimmer werken: meer energie bij de start van je werkdag
Moe en nog een hele werkdag te gaan? In dit radio interview hoor je wat echt werkt. Tijd voor meer energie aan het begin van je werkdag. Zo werk je slimmer.
Dag 2 Productiever thuiswerken – verleid jezelf met muziek
Verleid jezelf met muziek
Dat “heurt” natuurlijk niet: muziek terwijl je werkt.
Lees hier hoe muziek toch echt je productiviteit kan verhogen!
Hoe versla je uitstelgedrag – thuiswerken
Uitstelgedrag verslaan: huiswerken biedt ultieme vrijheid, maar hoe werk je ook echt structureel aan die lastige, maar belangrijke taak? En schuif je hem niet steeds voor je uit?