Opruimen à la Marie Kondo
1. Opvouwen van kleding
Marie Kondo laat in haar video’s precies zien hoe je volgens haar je kleding het beste kunt vouwen:
Don’t: maak geen knoedels van sokken of panty’s
De rek gaat er uit! Vouw ze net zo op als je kleding, dus gewoon samen dubbel vouwen en daarna net zo lang vouwen tot je het gewenste formaat hebt. Zet alles ook weer rechtop, bij maillots en panty’s vouw je eerst een paar keer en dan rol je ze op. De draaikant van de rol komt naar boven in je la.
Do: gebruik lades
Als kastruimte adviseert Kondo lades en in deze video zie je hoe je die lades goed indeelt.
2. Opruimen van tassen
Tip: vul tassen met tassen.
Laat de hengsels eruit hangen zodat je ziet welke tassen je in elkaar hebt gezet.
3. Opruimen van boeken
Haal al je boeken uit de kast. Het volstaat niet om de titels te lezen, je moet echt de boeken door je handen laten gaan en je afvragen of je blij wordt van die boeken. Als je veel boeken hebt kun je weer werken met subcategorieën.
Er zijn twee grote hindernissen te nemen:
- bij een ongelezen boek denk je: dat wil ik nog eens lezen
- bij een gelezen boek denk je: dat wil ik voor de tweede keer lezen
Bij een ongelezen boek moet je je volgens Marie realiseren dat nu het moment gekomen is om het te laten gaan. Het boek werd je misschien aangeraden of je wilde het al jaren lezen. Als dat nog steeds niet is gebeurd, is het doel van dat boek je te leren dat je het niet nodig hebt. Boeken die je half hebt gelezen kun je ook weg doen. Hun doel was kennelijk om ze half te lezen, dus doe ze weg.
Handboeken en gidsen voor het opdoen van ervaringen en naslagwerken van cursussen kunnen ook weg: maar 15% van de klanten van Marie geeft aan de handboeken en gidsen nog eens in te kijken.
“… er is gewoon niets vervelender dan paperassen. Je kunt er immers nooit blij van worden, hoe netjes je ze ook opbergt.”
Marie Kondo
4. Opruimen van papieren
Maak drie categorieën:
- op het moment in gebruik
- voor beperkte tijd nodig
- voor altijd te bewaren
Hier haak ik af: iets papierigs wat ik wil bewaren, kan ik toch altijd onder één van deze drie categorieën flappen? Ik begrijp dat het een stuk moeilijker is om voor papieren categorieën te verzinnen dan voor kleding, maar met nietszeggend of allesomvattende categorieën schieten we ook niks op. En alles weggooien?
Als ondernemer ben ik verplicht een aantal jaar mijn administratie te bewaren. Dat kan ook elektronisch, maar als je zaken niet elektronisch opslaat en wel weggooit heb je toch wel een probleem.
Ook bij verzekeringspolissen krijgen weinig mensen warme gevoelens lijkt mij zo, toch is het wel praktisch daar wat van te bewaren.
Studie syllabussen moet je allemaal wegdoen. Als je aan een cursus begint moet je juist denken: ik bewaar geen enkele hand-out. Juist dat stimuleert om direct iets met de info te doen; je moet het in de praktijk brengen. Mis je je syllabus? Volg de cursus opnieuw en pas het geleerde gelijk toe, aldus Kondo.
Haar radicale aanpak is uitdagend en het is gemakkelijk om haar methodes simpel te noemen.
Als ik eerlijk ben, heeft ze toch bij bepaalde zaken wel een punt. Veel minder papieren bewaren, betekent dat je veel makkelijker overzicht hebt. Je kunt makkelijker en sneller dingen vinden en dat zal echt productiever maken.
Sommige dingen doe je uit gewoonte: ik heb mappen met allemaal oude handleidingen bijvoorbeeld. Kondo heeft best een punt waar ze zegt dat je die gemakkelijk online op kunt zoeken als je ze nodig hebt.
Te druk?
workshop met 10 workchangers
Werkdruk wordt door 58% als belangrijke stressfactor genoemd, 33% vindt zijn of haar werkdruk over het algemeen te hoog (onderzoek onder 1073 werkende Nederlanders). We pakken s’ochtends als eerste onze smartphone en blijven de hele dag – en niet zelden ook de avond en het weekend – aan staan. Er is meer informatie beschikbaar dan ooit; we voelen ons vaak overweldigd. In deze workshop te druk? krijg je 10 concrete workchangers: dresseer je drukte en boost je productiviteit!
Slimmer werken: meer energie bij de start van je werkdag
Moe en nog een hele werkdag te gaan? In dit radio interview hoor je wat echt werkt. Tijd voor meer energie aan het begin van je werkdag. Zo werk je slimmer.
Dag 2 Productiever thuiswerken – verleid jezelf met muziek
Verleid jezelf met muziek
Dat “heurt” natuurlijk niet: muziek terwijl je werkt.
Lees hier hoe muziek toch echt je productiviteit kan verhogen!
Hoe versla je uitstelgedrag – thuiswerken
Uitstelgedrag verslaan: huiswerken biedt ultieme vrijheid, maar hoe werk je ook echt structureel aan die lastige, maar belangrijke taak? En schuif je hem niet steeds voor je uit?