Zakelijk flirten netwerken
Verkoop jezelf in een minuut
Volkskrant Banen | Peter Winterman
Het nieuwste wapen bij de jacht naar een baan: de ‘pitch’. Hoe verkoop je jezelf in maximaal één minuut aan een potentiële werkgever? Met een kort filmpje op internet, of gewoon bij een borrel.
Hoe val je op tussen al die andere werkzoekenden? Een goed cv en relevante werkervaring blijven natuurlijk het belangrijkst.
Toch kun je tegenwoordig ook op een andere manier de aandacht trekken. ‘Als je graag een baan wilt, grijp je alles aan’, vertelt Alexander Gerris (28). Begin dit jaar trok hij daarom zijn beste pak aan, zocht een rustig plekje in zijn woonkamer en nam daar een filmpje op. Vervolgens plaatste hij het filmpje op Recruitme.nl, een website waar werkgevers filmpjes van werkzoekenden kunnen bekijken. Met succes, want Gerris werkt sinds kort bij een grote multinational. ‘Het heeft me geholpen. Zo’n filmpje zet je aan het denken over hoe je een pakkende eerste indruk maakt.
Borrel
Een ‘pitch’ is een korte presentatie van jezelf. Hierin vat je samen wie je bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Dat kan met behulp van een filmpje, maar ook tijdens een borrel of een andere bijeenkomst. In alle situaties geldt dat je het kort moet houden. ‘De spanningsboog van een luisteraar is ongeveer 30 tot 60 seconden’, vertelt Mirjam Wiersma, trainer en auteur van het boek Zakelijk flirten. ‘Dat is de tijd die je hebt om bij iemand op te vallen. In die beperkte tijd moet je nóóit je cv gaan opdreunen, dan verlies je alle aandacht.’
Focussen
Daarom adviseert Wiersma om tijdens een pitch op één bepaald punt te focussen. ‘Kies iets waar je goed in bent, en leg aan de hand van een concreet voorbeeld uit waarom je daar goed in bent. Door beeldend en enthousiast te vertellen, of door aan te haken bij de actualiteit, kun je mensen boeien. Daardoor krijg je misschien zelfs meer spreektijd dan die ene minuut.
Nog vijf tips voor een succesvolle face-to-face pitch:
Tip 1
Maak oogcontact. Kijk de gesprekspartner vooral bij het einde en begin van het gesprek goed in de ogen. Met oogcontact dwing je aandacht af. Probeer niet te staren, dat maakt nerveus.
Tip 2
Luister actief: toon met lichaamstaal (knikken, schudden, glimlachen) dat je luistert. Oprechte interesse is verleidelijk.
Tip 3
Kies een ‘open lichaamshouding’: sta zelfverzekerd rechtop. Spiegel, zonder de ander continu te kopiëren. Imiteer subtiel en neem ook zelf het initiatief tot een nieuwe houding. Maar beweeg niet teveel, straal rust uit. Spreken met handen duidt op passie en enthousiasme, maar wees niet theatraal.
Tip 4
Pas intonatie en spreeksnelheid aan de gesprekspartner aan: mensen zien graag een bevestiging van hun eigenschappen in anderen. Wees niet bang voor stiltes.
Tip 5
Glimlach: vooral bij het handenschudden. Glimlachen is aanstekelijk. Het verbetert je eigen humeur en dat van de ander. Een uitspraak ondersteunt door een glimlach krijgt een positieve lading.
Bron: Mirjam Wiersma, auteur van het boek Zakelijk flirten.
Zakelijk flirten
Interactieve presentatie
Inspirererend.
Zorgt na de presentatie voor sfeer & bewegende borrelaars.
Meer info & bestellen
Individuele training Netwerken
Je borrel skills scherpen? Jezelf goed presenteren?
Ruime bestseller
Mirjam Wiersma schreef 2 boeken over Zakelijk flirten:
- Zakelijk flirten – tools voor een sprankelend en overtuigend gesprek
- Zakelijk flirten – 40 tips (meer dan 60.000 verkochte exemplaren)
Trots
Maar wat nou als je tijdens een borrel te zenuwachtig bent om die potentiële werkgever aan te spreken en je – goed voorbereide – pitch af te steken? ‘Een goede voorbereiding is belangrijk, maar het heeft geen zin om je pitch thuis voor de spiegel te oefenen’, vertelt Wiersma. ‘Het heeft meer effect om een leuke herinnering – een ‘mentale foto’ – op te roepen, voordat je aan de pitch begint. Dat is geen zonnig vakantiekiekje, maar een beeld van een situatie waarbij je iets hebt bereikt en waar je trots op bent. Bijvoorbeeld het moment dat je een succesvolle stage hebt afgesloten. Door dat beeld op te roepen kom je in een goede stemming. Je ontspant, en dat vertaalt zich in een betere lichaamstaal.’
Accenten leggen
Een goede voorbereiding is ook van belang bij het opnemen van een filmpje. ‘Je moet geen negatieve dingen benoemen of gaan afgeven op je vorige baas’, vertelt Jasper Laman, oprichter van Recruitme.nl. ‘In die ene minuut moet je absoluut geen monotoon verhaal afsteken. Het werkt zelfs beter als je een beetje acteert: door accenten te leggen en bepaalde woorden enigszins overdreven uit te spreken, val je op.’
Volkskrant Banen, 06 mei 2010 / Peter Winterman
En jij?
Benieuwd naar je eigen eerste indruk & wil je die maximaliseren?
=>Individuele training Jezelf presenteren
Workshop Zakelijk flirten
Daar wordt over nagepraat!