SNACKS 
weer even de focus op je persoonlijke ontwikkeling

 

 

Productiever: snelle én effectieve tip

leestijd: 2 minuten

Auteur: Mirjam Wiersma. Spreker, trainer, eigenaar Helemaal Jij
Productiever en bevlogen werken? Mirjam testte 1 jaar adviezen uit onderzoek en bestsellers.
Wat werkt echt? Je leest het in haar boek
Elke werkdag een topdag

 

Je werk organiseren

We hebben allemaal zo onze eigen systemen om oog te houden op onze To do’s. De een zweert bij een kecke multi optie app, de ander schrijft ze heel kunstig in een prachtig notitieblokje.

Hoe we die To do’s organiseren: dat is een onderwerp waar we ons vaak niet meer zo mee bezighouden. We hebben daar ooit wel eens een beslissing over genomen en nu hebben we wel wat anders aan ons hoofd.

En toch is het slim om wel eens naar je To do’s te kijken. Ik heb een eenvoudige maar effectieve tip voor je.

 

Hoe je to do’s formuleren

Je hebt vast wel een systeem voor je To do’s. David Allen tipt dat je toch eens kritisch moest kijken naar wat er eigenlijk op je To do lijst staat. Wat er op hoort zijn acties die je zo uit kunt voeren. Wat er vaak op staat zijn sluimerende problemen of moeilijke issues waar je nog geen beslissing over hebt genomen.

Mijn To do lijst dook ik enthousiast in. En Allen had gelijk: er stonden veel zaken op die geen acties waren. Die “moeilijke zaken” waar ik nog geen beslissing over had genomen waren ook precies de To do’s die altijd maar doorschoven.

Te druk? 

workshop met 10 workchangers

Werkdruk wordt door 58% als belangrijke stressfactor genoemd, 33% vindt zijn of haar werkdruk over het algemeen te hoog (onderzoek onder 1073 werkende Nederlanders).  We pakken s’ochtends als eerste onze smartphone en blijven de hele dag – en niet zelden ook de avond en het weekend – aan staan. Er is meer informatie beschikbaar dan ooit; we voelen ons vaak overweldigd. In deze workshop te druk? krijg je 10 concrete workchangers: dresseer je drukte en boost je productiviteit!   

 

Bijvoorbeeld mijn To-do ”Tandarts”. Dat is een beroep, maar geen actie. Het voelde voor mij eigenlijk een beetje muggezifterig: ik bedoelde natuurlijk een afspraak maken. Voor mezelf? Nee, eigenlijk niet, voor de kids. Zoveel werk is zo’m belletje naar de tandarts om even een afspraak te regelen nu ook weer niet, dus waarom stond deze To do dan al zo lang op mijn lijst?

Toen ik nog eens goed naar “tandarts” keek moest ik concluderen dat alleen “afspraak maken voor kids” niet de bijbehorende actie was. Ik belde niet, omdat ik eigenlijk van tandarts wilde veranderen. Maar welke tandarts dan? Dit keer moest het toch wel de goede keuze zijn, ik kon niet ieder jaar van tandarts veranderen.  

Kindvriendelijk leek me een belangrijk criterium, maar welke tandarts zou dat zijn? Ook zou ik graag op vrijdag afspraken maken, maar de meeste tandartspraktijken waren dan gesloten had ik al eens gezien. Ik zou dus websites moeten bekijken en misschien op het schoolplein eens rondvragen welke tandarts als kindvriendelijk werd ervaren? Dan zou ik alsnog een afspraak moeten maken met de nieuwe tandarts en de oude van de verhuizing op de hoogte moeten stellen.

Onder “Tandarts” bleken zich dus allemaal issues te verstoppen waarover ik eerst een beslissing moest nemen, voordat ik acties kon formuleren. 

 

Tip

Zet op je To do lijst alleen acties.

 

  

Meer snacks?  

Schrijf je in voor snacks en je krijgt het gratis mini e-book “Hoe krijg je iets van een ander gedaan” kado!

Snacks zijn korte oefeningen of inzichten voor focus op jouw persoonlijke ontwikkeling.

Bij elke snack kun je je heel eenvoudig weer afmelden. 

 Slimmer én bevlogen werken?

workshop Topdag

 Slimmer én bevlogen werken?

workshop Topdag