Wind iedereen om je vinger

 Psychologie Magazine | Floor van den Hout  
 
 
 

Een ervaring met een individuele training

Bij flirten denk ik aan kaarslicht, zwoele blikken en roodgestifte lippen. Een wat eenzijdig beeld, beweert flirtcoach Mirjam Wiersma. Flirten leidt namelijk niet alleen tot privé succesjes, ook op de werkvloer kan het je leven verrijken. Zakelijk en privé flirten zijn een soort zusjes van elkaar, alleen is de één iets extremer en extravaganter dan de ander.

Wiersma is van huis uit jurist, maar geeft sinds een jaar fulltime flirttrainingen.

In het café waar we hebben afgesproken, kies ik een strategisch plekje bij het raam. Vanachter mijn boek hou ik de boel in de gaten. Dan komt ze binnen: stralende glimlach, knalroze jasje, elegante rok en parmantige schoentjes. We maken kennis en meteen krijg ik een compliment. ‘Ik vind dat je een open uitstraling hebt!’ Dat geeft de burger moed. We gaan meteen aan de slag. Wiersma gaat “haar neus poederen” en ik bereid een fictief zakelijk gesprek voor. Ik moet haar verleiden een samenwerking aan te gaan met mijn bedrijf. Na afloop van het gesprek vraagt ze wat me is opgevallen aan haar lichaamstaal. Ik heb geen idee. Wiersma lacht. ‘Grappig dat de meeste mensen niet bewust bezig zijn met lichamelijke signalen. Want uit onderzoek blijkt dat bij een eerste ontmoeting slechts 7% van de informatie overdracht plaats vindt via woorden.’

Toverwoord bij succesvol flirten is volgens Wiersma “ontleding”. Bekijk hoe je gesprekspartner er bij zit. Heeft hij zijn voeten van je weggedraaid en houdt hij zijn tas vast? Helaas. Je partner voelt zich niet op zijn gemak. Draait hij zich daarentegen naar je toe en kijkt hij naar je mond, dan ben je goed bezig. Wanneer je weet hoe de ander zich voelt, kun je daar handig op in spelen. Maak bijvoorbeeld een grapje wanneer de ander afstandelijk is. Indien je gesprekspartner wel gewillig is, kun je een stapje verder gaan. Streel bijvoorbeeld met je vingers over je sleutelbeen of geef een compliment. Hou hierbij wel in de gaten dat je iemand op zakelijk en niet op privé-gebied aan het veroveren bent. Zeg dus niet ‘Wat heb je mooie lange benen’, maar hou het neutraal en complimenteer bijvoorbeeld met het mooie kalfsleren koffertje of fraaie colbert.

Ontleden en aanpassen. Het klinkt leuk, vooral in theorie. Maar zo makkelijk kom ik er niet vanaf. Ik moet nu namelijk op straat onbekenden aanspreken en ze een complimentje maken. Met tegenzin spreek ik een jongen aan. ‘Hoi! Ik doe een klein onderzoekje en ik wil graag weten waar jij zoal mee bezig bent.’ Hij vind het gek genoeg niet raar dat ik hem aanspreek en we babbelen wat over zijn studie en zijn hobby’s tennis en hockey. ‘Goh, sportief type ben jij!’ Ik voel mijn wangen rood worden. Snel rond ik het gesprek af en zoek ik Wiersma. Ze heeft me al die tijd via een winkelruit in de gaten gehouden. ‘En?’, vraagt ze ‘Wat zei zijn lichaamshouding?’ Lichaamshouding? Ik heb geen idee! Ik was veel te druk met het verzinnen van een compliment. Alhoewel ik me voorneem om bij volgende gesprekjes wél te letten op lichamelijke signalen, laat ik me telkens leiden door de inhoud van het gesprek Toch boek ik volgens Wiersma vooruitgang. ‘Ik zie dat je steeds meer teweeg brengt bij de ander’. Het is natuurlijk haar beroep, maar toch voel ik me gevleid wanneer Wiersma me complimenteert.

Wat ik aan deze straatwijsheid heb als ik in een zakelijk gesprek zit? Volgens Wiersma is het simpel. Flirten kan een belangrijke bijdrage zijn aan je eigen succes, zowel zakelijk als privé. Door de lichaamstaal van de ander in de gaten te houden, zelf de juiste signalen uit te zenden en weten wat welk signaal betekent kun je mensen om je , vinger winden. ‘Een goede eerste indruk is hierbij essentieel’ vertelt ze. ‘Wanneer je een goede eerste indruk maakt, worden latere opmerkingen en gedragingen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn (en welke zijn dat niet) sneller positief uitgelegd. En dat is natuurlijk niet onvoordelig als je in bespreking bent’.

In de trein op weg naar huis realiseer ik me dat ik mijn kortingskaart ben vergeten. Shit! Nu maar hopen dat de conducteur niet komt. Natuurlijk komt hij wel. Met een lief lachje zeg ik dat ik gecharmeerd ben van zijn snor. ‘En oh ja’, biecht ik op, ‘ik ben mijn kortingskaart vergeten’. Hij knikt begrijpend ‘Geeft niets meissie’. Gniffelend zak ik achterover: misschien werkt het echt….

Helemaal Jij, flirttrainingen, oa salestraining

Mirjam Wiersma

www.helemaaljij.nl

Mirjam.wiersma@helemaaljij.nl

06-28230520

Dit artikel verscheen in de serie PIEKERVARING (Juni 2004) en is geschreven door Floor van den Hout

Individuele training Zakelijk flirten

Meer impact?

Zakelijk flirten

Interactieve presentatie

Inspirererend.
Zorgt na de presentatie voor sfeer & bewegende borrelaars.

Benader me gerust

Even sparren over je event? Kwartaalbijeenkomst? Afdelingsuitje? Even kennismaken?  Een trainingsdoel en op zoek naar een originele en effectieve invulling?

Workshop Zakelijk flirten

Daar wordt over nagepraat!

Royale bestseller

Mirjam Wiersma schreef 2 boeken over Zakelijk flirten:

  1. Zakelijk flirten – tools voor een sprankelend en overtuigend gesprek
  2. Zakelijk flirten – 40 tips (meer dan 60.000 verkochte exemplaren

Meer artikelen over Zakelijk flirten: